ساختار داخلی کارت هوشمند با توجه به چاپ کارت هوشمند به صورت گسترده, بسیار جذاب است. برای شناخت این ساختار باید ابتدا بدانیم که یک کارت چگونه هوشمند میشود. دو راه برای ایجاد یک کارت هوشمند داریم: 1. کارت هوشمند با نوار مغناطیسی 2. کارت هوشمند با تراشه. البته یک کارت میتواند هم تراشه و هم نوار مغناطیسی را با هم داشته باشد که به این نوع کارت, کارت هیبریدی میگویند. در این مقاله ما ساختار داخلی کارت های مغناطیسی و تراشه دار را مورد بررسی قرار میدهیم.
کارت هوشمند مغناطیسی چیست؟
نوار مغناطیسی که در پشت کارتهای اعتباری قرار دارد، به نام magstripe شناخته میشود. این نوار مغناطیسی از ذرات ریز آهنی ساخته شده است که در لایهای از پلاستیک پوشانده شدهاند. هر ذره در واقع یک مغناطیس لولهای است که حدود 0.02 اینچ قطر دارد. نوار مغناطیسی پشت کارت بسیار شبیه به نوار کاست است که محکم به پشت کارت چسبیده است و قابلیت نوشتن و خواندن اطلاعات را داراست.
در جلوی کارت اعتباری شما اعدادی وجود دارد که هر یک از این اعداد معانی و کاربردهای خاص خود را دارند. اما در پشت کارت، یک نوار مغناطیسی و محلی برای امضای دارنده کارت قرار دارد. این نوار مغناطیسی قابل نوشتن است، زیرا مغناطیس لولهای آن قابلیت مغناطیسی شدن دارد. به جای اینکه موتور نوار را بخواند، حرکت دست شما که کارت را در دستگاه کارتخوان (مثلاً در پمپ بنزین) وارد میکنید، باعث خواندن اطلاعات میشود. چاپ کارت مغناطیسی معمولا در کارت های اعتباری و بانکی انجام میشود.
شیارهای نوار مغناطیسی به چه معنا است؟
ساختار داخلی کارت هوشمند مغناطیسی اعتباری از 3 شیار تشکیل شده که استاندارد سازمان بینالمللی استانداردها و کنفدراسیون بینالمللی الکترونیک (ISO/IEC) را رعایت میکنند. این شیارها به شرح زیر استفاده میشوند:
- شیار اول: شامل 210 بیت در اینچ (bpi) و 70 کاراکتر ششبیتی به علاوه بیت توازن، فقط خواندنی است.
- شیار دوم: شامل 75 بیت در اینچ و 40 کاراکتر چهاربیتی به علاوه بیت توازن است.
- شیار سوم: شامل 210 بیت در اینچ و 107 کاراکتر چهاربیتی به علاوه بیت توازن است.
کارت اعتباری شما معمولاً از شیار اول و دوم استفاده میکند. شیار سوم برای خواندن و نوشتن اطلاعاتی مانند کد رمز، کد کشور، پول رایج و مبلغ مجاز استفاده میشود، اما این استاندارد در بین بانکها رایج نیست.
قالبهای اطلاعاتی در نوار مغناطیسی چیست؟
اطلاعات شیار اول به دو نوع قالب تقسیم میشود: اطلاعات رزرو ای برای مالک کارت و قالب کد که شامل موارد زیر است:
- آغاز نگهبانی: 1 کاراکتر
- قالب کد: 1 کاراکتر (فقط حروف الفبا)
- شماره حساب اصلی: تا 19 کاراکتر
- جداکننده: 1 کاراکتر
- کد کشور: 3 کاراکتر
- نام: 2 تا 26 کاراکتر
- جداکننده: 1 کاراکتر
- تاریخ انقضا یا جداکننده: 4 کاراکتر یا 1 کاراکتر
- دادههای احتیاطی: حداکثر 79 کاراکتر
- پایان نگهبانی: 1 کاراکتر
- مقابله با افزونگی طولی (LRC): 1 کاراکتر
قالب شیار دوم توسط صنعت بانک به شرح زیر است:
- آغاز نگهبانی: 1 کاراکتر
- شماره حساب اصلی: تا 19 کاراکتر
- جداکننده: 1 کاراکتر
- کد کشور: 3 کاراکتر
- تاریخ انقضا یا جداکننده: 4 کاراکتر یا 1 کاراکتر
- دادههای احتیاطی: حداکثر 40 کاراکتر
- مقابله با افزونگی طولی (LRC): 1 کاراکتر
کنترل اعتبار و دادههای کارت در نوار مغناطیسی
زمانی که شرکت پذیرنده کارت اطلاعات کارت را دریافت میکند، اعتبار و دادههای موجود در نوار مغناطیسی شامل موارد زیر کنترل میشوند:
- مشخصه تاجر
- صحت شماره کارت
- محدودیت کارت اعتباری
- مورد استفاده کارت
در یک تراکنش با استفاده از خطوط تلفن، اطلاعات با سرعت 1200 تا 2400 بایت در ثانیه پردازش میشود و زمانی که مستقیماً از طریق اینترنت متصل شود، سرعت با استفاده از پروتکلهای خاص سریعتر میشود. در این سیستم، دارنده کارت شماره شناسایی امنیتی خود را با استفاده از صفحهکلید وارد میکند.
مشکلات کارت نوار مغناطیسی هوشمند چیست؟
اگر دستگاه خودپرداز (ATM) کارت شما را قبول نکرد، ممکن است دچار یکی از مشکلات زیر باشد:
- نوار مغناطیسی کثیف یا دارای خراشیدگی است.
- اطلاعات نوار مغناطیسی پاک شده است (این اتفاق معمولاً به دلیل قرار گرفتن در میدان مغناطیسی رخ میدهد).
کارتهای هوشمند تراشه دار چیست؟
کارت هوشمند معمولاً کارتی از جنس PVC با ابعادی در حدود ۵.۵ در ۸.۵ سانتیمتر است که در آن یا بین لایههای آن، تراشههای حافظه و ریزپردازنده برای ذخیرهسازی اطلاعات و پردازش آنها قرار داده شده است. این کارتها به دلیل داشتن تراشه، قابلیت کنترل عملکرد دارند و علاوه بر نگهداری اطلاعات شخصی و تجاری کاربر، امکان پردازش را نیز فراهم میکنند.
اختراع کارت هوشمند تراشه دار برای اولین بار توسط فردی فرانسوی به نام رولاند مورنو در سال ۱۹۷۴ به ثبت رسید. از آن زمان به بعد، شرکتهایی نظیر Bull، Honeywell، و Motorola در این زمینه فعالیت کردند و در نتیجه، اولین کارت هوشمند ریزپردازندهای در سال ۱۹۷۹ به وجود آمد. اولین استاندارد برای کارت هوشمند در سال ۱۹۸۶ با عنوان ISO ۷۸۹۱۱۶/۱ مطرح شد. استفاده از کارت هوشمند در سطح ملی برای نخستین بار در فرانسه در سال ۱۹۸۶ برای کارتهای اعتباری تلفن انجام شد. از اوایل دهه ۹۰ میلادی، استفاده از کارتهای هوشمند در کشورهای مختلف رواج پیدا کرد و به تدریج کاربردهای جدیدی برای آن پیدا شد.
ساختار کارت هوشمند تراشه دار
ساختار کارت هوشمند تراشه دار از یک ریزپردازنده و چیپ حافظه یا فقط چیپ حافظه (بدون منطق برنامهپذیر) تشکیل شده است. کارت دارای ریزپردازنده میتواند اطلاعات روی کارت را اضافه، تغییر، حذف و مدیریت کند در حالی که کارتهای فقط دارای حافظه (مانند کارتهای اعتباری تلفن) میتوانند فقط یک عملیات از پیش تعریف شده را قبول کنند.
انواع کارتهای هوشمند تراشه دار چیست؟
کارتهای هوشمند تراشه دار برخلاف کارتهای نوار مغناطیسی، میتوانند کلیه توابع عملیاتی و اطلاعات مربوطه را در خود داشته باشند. در حال حاضر سه گروه اصلی از کارتهای هوشمند در کاربردهای مختلف استفاده میشوند:
- کارتهای دارای ریزپردازنده مدار مجتمع (IC Microprocessor Cards): این کارتها شامل ریزپردازنده و حافظه برای ذخیرهسازی و پردازش دادهها هستند. این کارتها قابلیت انجام عملیات پیچیدهتر و امنیت بالاتری را دارند.
- کارتهای دارای حافظه مدار مجتمع (IC Memory Cards): این کارتها تنها شامل حافظه برای ذخیرهسازی دادهها هستند و ریزپردازنده ندارند. این نوع کارتها برای ذخیره اطلاعات ساده و با امنیت کمتر استفاده میشوند.
- کارتهای دارای حافظه نوری (Optical Memory Cards): این کارتها شامل حافظهای نوری هستند که برای ذخیرهسازی اطلاعات استفاده میشود. این نوع کارتها معمولاً برای ذخیره اطلاعات بزرگتر و غیرقابل تغییر استفاده میشوند.
نوع ارتباط کارتهای هوشمند تراشه دار
کارتهای هوشمند تراشه دار همچنین بر اساس نحوه ارتباط با کارتخوان به دو نوع تماسی (Contact Smart Card) و غیرتماسی (Contactless Smart Card) دستهبندی میشوند:
- کارتهای تماسی (Contact Smart Card): این کارتها برای تبادل دادهها نیاز به تماس فیزیکی با کارتخوان دارند. یک چیپ فلزی روی سطح کارت وجود دارد که با قرار گرفتن در کارتخوان، تبادل دادهها را ممکن میسازد.
- کارتهای غیرتماسی (Contactless Smart Card): این کارتها از طریق امواج رادیویی و بدون نیاز به تماس فیزیکی با کارتخوان ارتباط برقرار میکنند. این نوع کارتها برای استفاده سریع و راحت در سیستمهای حملونقل عمومی و پرداختهای خرد مناسب هستند.
سیستم عامل و برنامهنویسی
سیستم عامل کارتهای هوشمند تراشه دار، مانند جاوا کارت، توسط شرکت Sun Microsystems توسعه یافته است. این سیستم عامل امکان بروزرسانی برنامههای موجود روی کارت را بعد از توزیع کارتها به کاربر فراهم میکند. سیستم عامل دیگری که برای کارتهای هوشمند وجود دارد، MULTOS یا سیستم عامل چند منظوره است. این سیستم عامل برای کاربردهایی با امنیت بالا مناسب است و قابلیت پشتیبانی چندین برنامه کاربردی را دارد.
رابطهای برنامهنویسی برنامههای کاربردی (API) بسیاری برای کارتهای هوشمند وجود دارد، از جمله CT-API، PC/SC، OpenCard و GlobalPlatform.
کاربردهای کارتهای هوشمند تراشه دار
کارتهای هوشمند تراشه دار برای کاربردهای گوناگونی استفاده میشوند، از جمله:
- کارتهای اعتباری و حاوی اطلاعات مالی
- کارتهای امنیتی و دسترسی شبکه
- کارتهای تلفنهای سلولار (SIM Cards)
- نگهداری سیستمعامل کارت هوشمند
- نگهداری موقت دادهها
- نگهداری برنامههای کاربردی و دادههای مرتبط با آنها
در نهایت، کارتهای هوشمند تراشه دار به دلیل تواناییهای پردازشی و امنیتی بالا، به یک ابزار ضروری در زندگی روزمره ما تبدیل شدهاند.
حتما بخوانید: تفاوت کارت هوشمند و کارت مغناطیسی چیست؟
نتیجهگیری
کارت هوشمند کارتی است که بتواند اطلاعات را ذخیره کند و اطلاعات از روی آن دریافت شود. این کارت میتواند از طریق یک نوار مغناطیسی یا تراشه هوشمند بشود. ساختار کارت هوشمند و نحوه ذخیره اطلاعات در این دو مدل متفاوت است. هر کدام از این کارت های مغناطیسی و تراشه دار برای موقعیت های متفاوتی میتوانند مناسب باشند. شما باید ابتدا نیاز خود را از کارت تعیین کنید تا بتوانید کارت مناسب را انتخاب کنید.
ما در مانی کارت انواع کارت خام pvc, از جمله کارت های مغناطیسی و تراشه دار خام را برای شما موجود داریم. برای استعلام قیمت و دریافت مشاوره رایگان از متخصصان این زمینه با ما به شماره 02188442854 تماس بگیرید.